23. november 2013

Thailand, Cambodja og Vietnam 2013 - Speciel mad

Jeg er netop kommet hjem efter en pragtfuld rundrejse i Sydøstasien. Der vil endnu gå nogle dage, før alle oplevelserne har bundfældet sig, og hukommelsen vender tilbage.

Jeg har kigget mine fotos og videoer igennem, og desværre er der mange slørede og overbelyste, men mine minder om stederne, fotografierne er taget, er heldigvis helt skarpe ;)

På min sidste rundrejse, der var i Mellemamerika, lavede jeg blogindlæg for hvert land. Denne gang tror jeg, at jeg vil vælge temaer krydret med små historier og informationer, og jeg starter ud blidt med lidt speciel mad.

Maden i Sydøstasien er generelt mange grøntsager, meget frugt, lidt kød og det hele gerne i en slags suppe og gerne med nødder og friske krydderurter til. Der er naturligvis ris til alt, hvor det passer ind.

Krydderurterne er især chili, koriander og citrongræs. Mange andre anvendes, men de tre går igen meget ofte. Den lækre ingefær anvendes også, og jeg købte mig en hel af slagsen med hjem for den nette sum af 1,70 kr. Salt er til gengæld ikke et "krydderi", der anvendes. Det står kun sjældent fremme på bordet, som vi er vant til, og jeg savnede saltet i starten. Men man vænner sig til det, og med den høje temperatur og luftfugtighed giver det god mening at undvære salt, som jo binder væske i kroppen. Soya anvendes gerne til at salte maden lidt.

Blandt nødderne er peanuts den absolut mest anvendte, men også de delikate cashewnødder bruges. Også her er vi vant til salt, men er nødderne blandet med noget, er det i stedet sukker.

Blandt grøntsagerne var der simpelthen alt fra blomkål til tapioka, og udvalget af frugt var fantastisk. Når alt er så frisk som her, er der virkelig noget smag, saft og kraft i det. Mums!

Kødet er oftest fisk, kylling og svinekød, men alt kan fås. Det er her, den specielle mad kommer ind. For mig er det i alt fald specielt. Kan du se, hvad jeg spiser på det første foto?

Det er nok ikke nemt at se, men det er et sort, ca. 5 mm. tykt ben, jeg netop bider over. Den smagte ikke specielt godt, lidt besk kød og for meget olie, men jeg havde sat mig for at overskride en grænse, og jeg gjorde det. Det er denne fyr, jeg har smagt:


Udover en tarantel i Cambodja fik jeg en anden speciel slags mad i Vietnam, der til gengæld smagte ganske fint. Lidt som svinekød vil jeg sige. Det er i skålen her, og kan bedst ses i nederste, venstre hjørne under nudlerne.


Kødet stammer fra denne fyr:


Fyren på billedet er faktisk en hunkrokodille. Det afslører den gule mundhule. Hannerne har sort mundhule.
Jeg fodrede også krokodilleungerne med en slags fiskestand med kød for enden af snoren. Hold da op der er kræfter i de små kræ!


Også i Vietnam fik jeg denne flotte fisk. Det er en elefantørefisk, og den smagte meget bedre, end den ser ud til. Eller... Måske ser den lækker ud.


Så har jeg prøvet det også. Det var sjovt og spændende :)
Se mere fra Sydøstasien.


 
Lidt fakta om Cambodja:

Areal i km2: 181.035 (DK: 43.098)
Indbyggertal i mio.: 16,2 (DK: 5,6)
BNP pr. pers. i US$: 3.700 (DK: 46.600)
Analfabeter i %: 22,8 (DK: 1)
Arbejdsløshed i %: 0,3 (DK: 4,2)
Lever under fattigdomsgrænsen i %: 17,7(DK: 13,4)
Gennemsnitsalder i år: 24,9 (DK: 42)
Overvægtige i %: 2,9 (DK: 21)
Sprog i %: Khmer 96,3 øvrige 3,7
Religion i %: Buddhister 96,9 muslimer 1,9 kristne 0,4 øvrige 0,8Lidt fakta om Vietnam:

Areal i km2: 331.210 (DK: 43.098)
Indbyggertal i mio.: 96,2 (DK: 5,6)
BNP pr. pers. i US$: 6.400 (DK: 46.600)
Analfabeter i %: 5,5 (DK: 1)
Arbejdsløshed i %: 3,7 (DK: 4,2)
Lever under fattigdomsgrænsen i %: 11,3 (DK: 13,4)
Gennemsnitsalder i år: 30,1 (DK: 42)
Overvægtige i %: 3,5 (DK: 21)
Sprog: Vietnamesisk, engelsk, en del fransk, kinesisk og khmer, mon khmer og malayopolynesisk
Religion i %: Buddhister 7,9 katolikker 6,6 hoa hao 1,7 cao dai 0,9 protestanter 0,9 muslimer 0,1 ingen 81,8

2 kommentarer:

Inge sagde ...

Hihi.. Hvor lækkert, jeg har også rejst derude og genkender flere af menuerne, dog spiste jeg ikke tarantel, men honningristet grædhopper, det smagte som guldkorn.. :-)

Koh-I-Noor sagde ...

Du er modig, Inge :) Græshopper var der også, men jeg havde ikke mod på at smage. Havde jeg vidst at smagen var som guldkorn, havde jeg måske alligevel forsøgt.