26. september 2014

Sydafrika 2014 - Elefant

Det har sørme været svært at vælge blandt mine rigtig mange billeder af elefanter i alle størrelser.

De er så flotte og imponerende som voksne og nuttede som små. Langt de fleste elefanter var helt ok med, at vi var omkring dem.

En enkelt drejede dog om på hælen, da vi kørte forbi, viste ørerne frem og truttede af os for at true os til at forsvinde. Det var lidt af en forskrækkelse, men vores ranger fortalte, at om så den begyndte at skubbe til jeepen, var det kun trusler.

På min anden nat i teltet i bushen blev jeg vækket af larm udenfor. Der var helt klart dyr på spil, og jeg lå stiv af skræk og prøvede at finde ud af, hvilke det var, og hvor mange der var. Om det var nogle, der kunne være interesseret i at æde mig. Der var en fløjte ved sengen, der måtte bruges i tilfælde af angreb, men jeg var jo ikke blevet angrebet endnu. Jeg overvejede, om jeg havde noget skarpt, som kunne skære igennem teltdugen, hvis jeg listede mig til det fjerneste hjørne af teltet for at
flygte. Problemet med den teori var dog, at jeg så ingen beskyttelse ville have overhovedet, og jeg ville ikke kunne se noget som helst i det totale mørke. Jeg ville være nem at jage derude. Så jeg blev liggende og lyttede, mens jeg selv undgik at lave nogen som helst lyd. Måske holdt jeg vejret i en time. Jeg trak det i alt fald langsomt, for at gøre mig selv så lydløs som muligt.
Til sidst blev jeg enig med mig selv om, at det var en enkelt, stor elefant, og det var det. Den havde valgt at tage hele turen rundt om mit telt og æde buskene, inden den gik videre til min nabo. De så den, og forskrækkede den, så den truttede og væltede et træ for at vise sin styrke og skræmme dem væk. De blev bestemt også meget skræmte.
Nattens gæst var det store samtaleemne ved morgenmaden den dag. Da jeg skulle tilbage til mit telt og hente tingene til morgenens safaritur, var elefanten der stadig. En vagt bad mig gå en anden vej, så jeg ikke forstyrrede den, og dermed udsatte mig selv for fare for et angreb. Han fortalte, at de havde opdaget den i nat og havde fulgt den hele tiden. Det var rigtig dejligt at høre, for så ville de også have grebet ind, hvis den eller andre dyr angreb mig. Der er vagter døgnet rundt i campen, men de blander sig ikke i naturens gang med mindre nogen er i livsfare. Det er endnu aldrig sket.
Det gør unægtelig oplevelsen meget autentisk, at hvis en hanelefant, der er dobbelt så høj som jeg, vil være i mine "have", så får den lov til det. Og ingen griber ind, hvis den slår med ørerne, skriger af mig og går hårdt trampende imod mig for at fortælle mig, at jeg skal gå væk. 

Elefant er en af The Big Five
Bushen er græs, buske og træer. Der er mange af buskene, men de er ligesom også så spredt, at der er masser af lys og luft mellem dem. Alligevel overraskede det mig, hvor godt disse buske skjulte dyrene. Vi havde f.eks. kørt rundt et stykke tid uden at se dyr, og jeg havde ingen fornemmelse af, at vi var i et forladt, øde område. Men nej. Vi kørte to meter længere frem, og holdt lige foran en stor elefant. Ufatteligt at jeg hverken hørte eller så den, før jeg kunne røre den. Efter den oplevelse var jeg meget bevidst om, at der kunne være masser af dyr få meter fra mig hele tiden.

Lidt fakta om Sydafrika:

Areal i km2: 1.219.090 (DK: 43.098)
Indbyggertal i mio.: 54,8 (DK: 5,6)
BNP pr. pers. i US$: 13.500 (DK: 46.600)
Analfabeter i %: 5,6 (DK: 1)
Arbejdsløshed i %: 26,8 (DK: 4,2)
Lever under fattigdomsgrænsen i %: 16,6 (DK: 13,4)
Gennemsnitsalder i år: 26,8 (DK: 42)
Overvægtige i %: 25,6 (DK: 21)
Sprog i %: IsiZulu 22,7 isixhosa 16 afrikaan 13,5 engelsk 9,6 sepedi 9,1 setswana 8, sesotho 7,6 xitsonga 4,5 siswati 2,5 tshivenda 2,4 isindebele 2,1 tegnsprog 0,5 øvrige 1,6
Religion i %: Zionistisk kristne 11,1 pentecostal/karismatisk 8,2 metodister 6,8 hollandsk reformister 6,7 anglikanske 3,8 katolikker 7,1 muslimer 1,5 øvrige kristne 36 øvrige 3,7 ingen 15,1

Ingen kommentarer: