28. november 2015

Grønland 2015

Min rejse til Grønland er uden sammenligning den koldeste rejse, jeg har været på, men hvad gør man ikke for at aflevere barnebarnets ønskeseddel i julemandens egen postkasse? Hehe

Men men... Jeg var i disse måneder forfulgt af uheld og ulykker, så det måtte jo gå galt med dette også. Her ser man et usædvanligt oversigtskort på skærmen foran mit flysæde. En passager var dårlig og skulle på sygehuset. Vi vendte om over Shetlandsøerne med destination Oslo. Her var dog for tåget til at lande, så vi endte tilbage i CPH. Da havde flypersonalet fra Air Greenland arbejdet så længe, at de ikke måtte flyve til Grønland igen. Vi ventede på nyt personale. Det kom ikke. Blev kørt til overnatning på Scandic i Hvidovre, og dagen efter kom vi af sted med nyt østeuropæisk fly og personale. Efter jeg om morgenen var blevet vækket af politiet, der havde min bils nummerplade, der var blevet stjålet fra parkeringspladsen ved Kolding Hotel Apartments, hvor jeg var genhuset pga. vandskade...

Da der var meget koldt, kostede det forfrysninger i fingrene efter få sekunder uden vanter. Dertil få timer med dagslys og resten af tiden i halvmørke/mørke. Fem dage efter jeg forlod Grønland forsvandt dagslyset helt. Fotografering var derfor noget af en udfordring. Mange oplevelser er ikke fotograferet, og andre er i elendig kvalitet, men so be it.

Jeg boede i Kangerlussuaq, og krydsede dermed for første gang den nordlige polarcirkel. Her er lidt fotos fra selve Kangerlussuaq.


PolitistationenGadenavn

Lufthavnen med det fine vejviserskilt

Tobias' ønskeseddel er afleveret i julemandens postkasse

Fællesstuen i "Polar Lodge" hvor jeg boede
Big Five er et populært fænomen, og idéen er da også rigtig god. Jeg så Sydafrikas Big Five, og nåede de fire af fem på Grønland. Det er moskusokse, rensdyr, polarræv, snehare og rype. Sidstnævnte så jeg desværre ikke, og jeg har kun fotos af disse:
Indlandsisen er en af de oplevelser, jeg ikke kan beskrive. Det er så stort, at man skal opleve det for at forstå det. Jeg havde det på samme måde, da jeg var midt i den arabiske ørken. STORT er nok den eneste beskrivelse, jeg kan give. Indlandsisen dækker mere end 80% af Grønland. 1.800.000 km2 så der er plads til 42 Danmark'er alene på isen. Isranden, som jeg har været på, er op mod 100.000 år gammel.

Der er den i det fjerne.

Vi begiver os på vandring mod indlandsisen

BS på indlandsisen
Her er en video, jeg optog på indlandsisen. Bemærk lige den fede lyd af sneen, når jeg går længere ind på isen :)

Se videoen direkte på YouTube her: https://youtu.be/equr4_SzDy8We made it! Vi var en håndfuld, der fortsatte et stykke ind på indlandsisen. Til sikkerheden forbød os at gå videre. Øv...
Der er store revner i isen, og kun et par uger før faldt et par turister i sådan en. De blev reddet og overlevede heldigvis. Man ser ikke revnerne, da de er dækket af sne.


De sejeste og bittesmå mennesker på den kæmpestore is. Fantastisk!
Hundeslædetur havde jeg ikke kunnet booke hjemmefra, da det kun garanteres i januar og februar. Men vi var så heldige, at Simon gerne ville tage en tur med os på fjorden, da han havde fri i weekenden, og hundene skulle til at trænes op til sæsonen. De var altså ikke helt i form endnu, men vi var med på den. Helt klart!
Det var en vanvittig kold tur. Selvom vi sad tæt sammen på hundeslæden (jeg sad dog bagerst), var jeg kold helt ind på maven, da vi kom retur. Men der var dét værd :)

Hundene er meget ivrige efter at komme af sted. De trækker, piber og gør i eet væk.

Så er vi på farten, og det går stærkt! 9 hunde og en løs hvalp var med. Det er slædefører Simon, der styrer med fast hånd.

Smukke Kangerlussuaq fjord set fra en hundeslæde
Jeg ofrede en arm til forfrysninger for at videofilme lidt af turen. Her er filmen:


Den kan ses direkte på YouTube her: https://youtu.be/pEzENKUj1Pg

Nordlyset var det, der fangede min opmærksomhed, da jeg kiggede på spændende steder at rejse hen, og denne rejse var netop en nordlysrejse. Det er der hele tiden, men man ser det naturligvis kun i mørke. Derfor er det mørke halvår den bedste tid til at opleve det. Så fantastisk og smukt det er at se på, når det hele tiden bevæger sig og forandrer sig. Her kommer en stribe fotos af nordlyset i Kangerlussuaq. De fleste taget med håndholdt kamera med lang lukkertid... Og det gik endda ;-)

Og så lige til sidst en anden slags nordlys. Nemlig en drik. Grønlandsk kaffe.
Den består af kaffe, whisky, Kahlua, Grand Marnier og flødeskum. Kaffen symboliserer jorden. Flødeskummet symboliserer isen. Grand Marnier'en, der skal varmes og sættes ild til for derefter at ihældes drikken fra en vis højde, symboliserer nordlyset. Det ser flot ud og smager pragtfuldt!


Grønlandsk mad fik jeg hver aften. Her er billeder af den superlækre grønlandske buffet, jeg fik på restaurant Roklubben den sidste aften. Jeg smagte det hele!Herfra bliver det en masse blandede fotos af de mange oplevelser, jeg havde på Grønland i november 2015.


Nunatakker - det første synlige bevis i flyet på, at vi er over GrønlandSkoven! :)Russel gletsjeren

Russel gletsjeren

Russel gletsjerenOg til allersidst et foto fra lufthavnen i Kangerlussuaq inden hjemrejse, som viser temperaturen på denne rejse. For at forstå hvor koldt det er, kan jeg fortælle, at der er ca. 15 m. fra mit værelse til fællesstuen på vandrerhjemmet. At gå den tur uden vanter var nok til at få forfrysninger i fingrene.


Tak for nu, Grønland!Lidt fakta om Grønland:

Areal i km2: 2.166.086 (DK: 43.098)
Indbyggertal i mio.: 0,0577 (DK: 5,6)
BNP pr. pers. i US$: 37.600 (DK: 46.600)
Analfabeter i %: 0 (DK: 1)
Arbejdsløshed i %: 9,1 (DK: 4,2)
Lever under fattigdomsgrænsen i %: 16,2 (DK: 13,4)
Gennemsnitsalder i år: 33,8 (DK: 42)
Overvægtige i %: ? (DK: 21)
Sprog: Grønlandsk, dansk, engelsk
Religion: Evangelisk lutheransk, spirituel inuitisk

Ingen kommentarer: