23. juni 2016

Baltikum 2016 - Estland

Lige præcis her faldt Dannebrog ned i 1219. BS was here :) Altså i 2016.
Efter et halvt år på dansk grund blev det endelig tiden at rejse udenlands igen. Denne gang havde jeg udset mig Baltikum, som i dag består af de tre EU-medlemslande, vi oftest nævner samlet: Estland, Letland og Litauen. Jeg boede i de tre landes hovedstæder på turen: Tallinn, Riga og Vilnius.

Rejsen er købt som en rundrejse hos Viktors Farmor, og med på turen var den skønne guide Beate. Denne var en såkaldt "ny rejse", hvilket betyder, at rejsen ikke har været gennemført med gæster, før vi tog turen. Udover en dansk guide på hele rejsen er der altid lokalguider i de forskellige lande, man besøger, og disse lokalguides har stor betydning for, hvad man får ud af landet. Inden rejsen ville jeg have gættet på, at Riga var mest spændende. Dernæst nok Tallinn. Vilnius havde jeg ikke så store forventninger til. Efter rejsen er min erfaring helt anderledes! Riga var ikke noget særligt... Tallinn var noget så bedårende og hyggelig, og Vilnius er min favorit.

Estland 
er på størrelse med Danmark, og har et indbyggertal på ca. 1,3 mio., hvoraf ca. 440.000 bor i hovedstaden Tallinn. Estland ligger nordligere end Danmark, og klimaet er nogenlunde det samme som her. Landskabet minder i alle tre lande meget om det danske.

Det estiske sprog mindede mig mest om finsk, hvilket giver god mening, da esterne stammer fra Finland. Dele af Estland var under dansk herredømme fra 1227 til 1346, og Valdemar den 2. har da også sat sit præg på landets historie. Hovedstaden hed engang Taani-Linn, hvilket på estisk betyder "Danskerbyen" eller "Den Danske By", hvilket vi da godt kan være stolte af :)
Dannebrog har vi fra Estland, for det faldt ned fra himlen den 15. juni 1219 i Tallinn, og jeg har naturligvis været lige på pletten.

Nok snak. Lad os se nogle af mine fotos :)

Ved ankomsten til hotellet i Tallinn efter midnat vender jeg mig om og bliver mødt af dette syn. Det måtte jeg altså grine af. Her er både H&M og Nordea. Og så synes jeg navnet "Swedbank" er genialt. Det ville dog passe bedre på et fitnesscenter end en bank. "Jeg går lige ned og sætter ind på kontoen" ;) Hehe

Da jeg vågner næste morgen, er dette det første, jeg ser. Wow! Jeg snupper straks et foto liggende i sengen. Det er Tallinns gamle bydel, jeg ligger og kigger ud på.
En af de gamle byporte. Den flotteste efter min mening, da der er to tårne. Mit hotel kan ses mellem tårnene.

Den gamle bymur. Nu hjemsted for handel med håndværk og souvenirs.

Tallinns rådhus

Jeg gik igennem en sjov passage, som var belagt med fliser med vigtige årstal. Denne kunne jeg selvfølgelig særlig godt lide ;)

Jeg kan ikke forestille mig, hvordan det er at leve i et besat land. Men sporene er at se overalt. Hurra for hele østblokkens frigørelse i 1991!

Tallinn har haft mange navne. Et af dem er Reval. Legenden siger, at vores egen kong Valdemar II på en hjortejagt så en hjort, som han beordrede indfanget levende. Hjorten flygtede naturligvis, men stod pludselig ved denne høje kant. Den stoppede op og kiggede tilbage, men valgte så at springe, og den brækkede halsen i landingen. Reval betyder hjortefald.

Skøn udsigt over dejlige Tallinn

Den smukke ortodokse kirke. Jeg elsker at være i ortodokse kirker. Føler mig altid hjemme, inspireret og velkommen.


Præsidentpaladset inkl. vagter, som jeg var så heldig at opleve udføre deres lille march.

Kadriorg - det tidligere præsidentpalads - er i dag kunstmuseum. Den tilhørende have er virkelig imponerende.

Tripadvisor anbefalede Katusekohvik, og det gør jeg også. Man skal vide, hvad man leder efter, for indgangen er ret anonym. Men restauranten er værd at lede efter, for udsigten er (som billedet viser) fantastisk og maden god. Jeg fik en "Tom kha", der er en krydret suppe med svampe og kylling.

Verdens ældste apotek. Det var berømt viden om for sin apoteker, der kurerede alt. Selv zaren sendte bud efter ham, da alle andre kloges forsøg på at kurere ham havde fejlet. Desværre nåede apotekeren ikke frem i tide til at redde zaren.

Nogle af de i mine øjne mere specielle remedier i den farmaceutiske verden følger her:Følgende fotos er skønne detaljer, jeg har fanget rundt omkring i Tallinn.

Indgangen til Katarina kloster


Er det ikke bare en kanon idé at bruge skuffer som altankasser? Og så oven i købet plante jordbær i dem :)

Sovjettiden fornægter sig ikke. De skønne Babuska'er produceres stadig i stort tal. Jeg har købt en med hjem til mit barnebarn Tobias.

Skomageren må bo her

Pottemagerens værksted

Vejnavne. No comment... ;)

Nyt og gammelt skilt ved en café

Med dette siger jeg tak til Tallinn og Estland, og fortsætter min rejse med retning mod Riga i Letland.

Lidt fakta om Estland:

Areal i km2: 45.228 (DK: 43.098)
Indbyggertal i mio.: 1,25 (DK: 5,6)
BNP pr. pers. i US$: 29.500 (DK: 46.600)
Analfabeter i %: 0,2 (DK: 1)
Arbejdsløshed i %: 6,8 (DK: 4,2)
Lever under fattigdomsgrænsen i %: 21,3 (DK: 13,4)
Gennemsnitsalder i år: 42,4 (DK: 42)
Overvægtige i %: 24,5 (DK: 21)
Sprog i %: Estonisk 68,5 russisk 29,6 ukrainsk 0,6 øvrige 1,3
Religion i %: Lutheranere 9,9 ortodokse 16,2 øvrige kristne 2,2 øvrige 17,6 ingen 54,1

Ingen kommentarer: