14. oktober 2017

Road trip solo Benelux 2017 - Luxembourg

Der stod ikke noget om denne skulptur, men jeg
synes, den symboliserer de tre landes møde
Luxembourg har et sted kaldet Trois Frontières  - tre grænser. Det har Luxembourg faktisk tre steder. Jeg kørte til den, hvor Luxembourgs, Belgiens og Tysklands grænser mødes i ét punkt. Reelt er det præcise punkt ude i åen, men de har været så flinke at bygge en bro over åen. Det er da pudsigt at kunne stå i tre lande på een gang. De tre firkantede sten viser hvert land.

Jeg mødte tre kvinder på vandretur, og den ene spurgte sådan helt forskrækket, om jeg vandrede alene?!? Faktisk er jeg ikke sikker på, om hun talte fransk, flamsk eller luxembourgisk, men jeg forstod hende, og svarede kort "Oui" og smilede. Jeg havde ikke skænket det en tanke, at det skulle være underligt, men bagefter så jeg skummelt rundt for at finde det, der skulle gøre det farligt at være der. Hahaha. Det gik nu hurtigt over, og så tog jeg køletaske osv. og satte mig og spiste. Der var et kæmpe kastanietræ, som smed sine frugter, så jeg fik samlet nogle flere kastanier til Tobias og mig at lege med. Jeg fandt også nogle den dag, jeg gik tur langs Meuse i Belgien.

Kan du finde de tre sten?Det kom igen og igen bag på mig, hvor lille Luxembourg er. Jeg skulle fra den nordlige til den sydlige del af landet, og ubevidst indstillede jeg mig på den lange køretur. Inden jeg fik set mig om, kom frakørslen jeg skulle holde øje med. Whaaaat??? tænkte jeg. 10 min. senere var jeg fremme, og havde reelt en halv dag i overskud.

Luxembourg er mange bjerge og snoede veje. Jeg grinede flere gange over, at man må køre 90 km/t på landeveje, men der var dælme længe mellem jeg nåede op i 5. gear og bare nærmede mig de 90 km/t. Konstant skulle jeg ned i fart pga. sving og/eller stejle veje. 

Luxembourg City er selvsagt landets største by, og selv den er ikke overvældende. Vel var der tæt trafik i centrum, og baneskift var en udfordring, men det tog ca. 5 min. i tæt trafik, før jeg atter var på små villaveje på vej ud af byen. Resten af landet er en perlerække af landsbyer, og der er vitterligt ikke langt mellem dem. 2-4 km vil jeg tro. Hver anden landsby har et slot. Aldrig har jeg set så mange slotte på så kort tid. Jeg boede i "de syv slottes dal", og havde hjemmefra planlagt at finde de syv slotte. Da jeg først var der, føltes det ret omsonst at lede efter netop de syv. Jeg havde jo allerede set langt flere. Jeg har til gengæld ikke ret mange billeder af dem. Pudsigt som man nogen gange ikke husker at fotografere det, der bare er der. 

Slottet i Mersch

Hollenfels Youth Hostel
Jeg boede i Hollenfels i bygninger, der har været en del af slottet der. Der var en fin stenbro over til slottet. At jeg sagde, jeg boede på et slot var måske en overdrivelse, meeen... Det var næsten rigtigt. Slottets tilhørende bygning indeholder i dag et vandrerhjem, og det var min bolig i Luxembourg. Da jeg ankom, spurgte jeg til køkkenet osv. Køkkenet tilhørte restauranten og der havde jeg ingen adgang. Det kom bag på mig. Jeg troede, vandrerhjem havde alle faciliteter til at klare alt selv. Man skulle dele med alle de andre, men det så jeg som charmerende. Det var lidt øv, for jeg var ikke indstillet på at bruge penge på restaurantmad til alle måltider.

Jeg boede på et værelse med tre køjesenge/seks sovepladser. Der var ingen andre ankommet, så jeg valgte den nederste køje nærmest vinduet og redte op, så den var reserveret mig. Jeg havde kigget på hjemmesiden, efter jeg havde booket, og da stod der alt optaget, så jeg ventede at få fem roommates. Det skete ikke. Jeg havde værelset for mig selv hele tiden. Om aftenen kom en flok skolebørn og deres lærere, og til morgenmaden var der et par andre gæster, men ellers var huset tomt. Det var en ret ensom og kold følelse at være så alene så stort et sted, efter dage hvor jeg havde boet i rigtige hjem, og nogle steder sammen med ejerne.

Slottet i Hollenfels en uhyggelig aften med fuldmåne


Müllerthal
Eftersom de syv slotte var droppet, overvejede jeg at køre til Müllerthal i det østlige Luxembourg. Jeg havde egentlig tænkt, at det var lige rigelig langt at køre for at se "Lille Schweitz", men jeg gjorde det alligevel. Og atter blev jeg overrasket over det lille land. Jeg var ret hurtigt fremme. Midt i dalen ligger en flok hoteller og en campingplads = turistmagnet. Næsten ingen turister her i oktober så parkeringsplads var nem at finde. Jeg kiggede på det opstillede oversigtskort. Vandreruterne var på 38 km og der omkring. De må da ikke være rigtig kloge! Hvem kan gå en tur på 38 km i bjerge sårn inden spisetid? Jeg kan i alt fald ikke. Jeg bestemte mig for at prøve at følge en rute og så bare vende om, når det var nok for mig. 

Müllerthal mindede mig om Hammer Bakker derhjemme. Der var stier og ruter overalt. Hele tiden delte de sig og krydsede hinanden, så det var slet ikke nemt at vælge en sti og at skulle kunne finde den samme igen senere. Jeg havde sat GPS'en til at huske, hvor jeg havde parkeret, så det måtte blive min løsning, hvis jeg for vild.
Åh så godt det dufter i skoven. Der var så smukt, og lyder af fuglesang perfektionerede oplevelsen. Stierne var ret stejle. Ofte var det trapper lavet af klipper eller trærødder, så den gamle her fik pulsen op. Udsigten over dalen var fantastisk deroppe. Et lille 3-dobbelt vandfald tiltrak vandrere, og jeg legede også med kameraet der. Resultatet er blevet et lille eventyr.


Luxembourg City
Har jeg sagt det før? Alt er småt i det land! Jeg parkede, hvor jeg havde planlagt, og begav mig i rask trav i retning af byens største torv, hvor rådhuset skulle være. Jeg nåede ikke op i trav, før jeg stod foran rådhuset. Og Palais Grand-Ducal, som kun var "måske" fordi den lå langt fra alt det andet (troede jeg), var lige om hjørnet. Jeg gik forkert mange gange i byen. Dels fordi min GPS placerede mig forkert, og dels fordi jeg var gået forbi de gader, jeg ville gå på. Jeg var ude i nogle ret øde kvarterer, og pludselig stod jeg i en skov. Haha. Det var strabadserende gåture i byen, fordi jeg brugte en hel del tid i bydelen Grund, der er sænket ift resten af byen. Her er ingen flade veje. Kun charmerende små, stejle gader og stier, broer, en flod og hygge.
Kort afstand var der til gengæld ikke ud til "Den lange bankmand", som jeg kalder ham. Jeg var stædig og ville gå derud, selv om det trak op til regn. Jeg havde tid nok. Da jeg kom tilbage til centrum, var jeg øm i fødderne, så jeg fandt et bageri med café og hvilede mig. Det var blevet myldretid, og jeg ville hellere hygge her end deltage i trafikkaosset. Jeg kiggede på min FitBit, og sørme om ikke jeg havde gået knap 19 km!! Op og ned. Dét var en god motionsdag


Rådhuset

William II på Place Guillaume II

Palais Grand-Ducal - Storhertug Henri af Luxembourgs palads

Vagtskifte ved Palais Grand-Ducal

Storhertuginde Charlotte på Place Clairefontaine

Jeg har ikke fundet ud af historien bag denne moderne skulptur på Place Clairefontaine


Øverst på monumentet på Place de la Constitution står The Golden Lady

Nederst på monumentet på Place de la Constitution.

Notre Dame katedralen

Glasmosaikker bag det største alter


    Je ne sais pas prier,
     Je ne sais que dire,
     Je n'ai pas beaucoup de temps,    
     ... Alors ?
     La lumière que j'offre est :
     - un peu de mon bien,
     - un peu de mon temps,
     - Un peu de moi-même,
       Que je laisse  
       devant le Seigneur,
       devant la Sainte Vierge,
       devant un Saint..
      Cette lumière qui brille
      symbolise ma prière
      que je continue
      tout en m'en allant....

Den danske kirke i Luxembourg holder til her i den protestantiske Treenighedskirke

Treenighedskirken indeni
Grund - den sænkede bydel


Les Trois Glands set fra Grund

Grund

Grund

Grund

Grund

Grund

Centre Culturel de Rencontre Abbaye de Neumûnster

Grund

De to guldfarvede bygninger er der, hvor alt fra EU domstolen oversættes til 24 sprog

Grund

Pludselig var jeg i en skov inde i byen. Bakken op herfra var hård

Symfonien

EU domstolen

Lange Banker i Kirchberg

Hvad står der i avisen under Lange Bankers arm?

Pænt stor skostørrelse han bruger

Næste morgen stod jeg op kl. 5, og 20 min. senere startede Putte og jeg på køreturen hjem. 14 timer og 40 min. tog turen. Jeg havde en halv times spisepause før Bremen, en halv times shopping ved grænsen og 2+1 times køkørsel mellem Hamburg og Flensburg. Resten af tiden var med speederen næsten i bund. Jeg er ret imponeret over både Puttes og min indsats. Noj hvor er vi seje!

Lidt fakta om Luxembourg:
Areal i km2: 2.586 (DK: 43.098)
Indbyggertal i mio.: 0,594 (DK: 5,6)
BNP pr. pers. i US$: 104.000 (DK: 46.600)
Analfabeter i %: - (DK: 1)
Arbejdsløshed i %: 6,7 (DK: 4,2)
Lever under fattigdomsgrænsen i %: - (DK: 13,4)
Gennemsnitsalder i år: 39,2 (DK: 42)
Overvægtige i %: 24,8 (DK: 21)
Sprog i %: Luxembourgisk 88,8 fransk 4,2 portugisisk 2,3 tysk 1,1 øvrige 3.5
Religion i %: Romersk katolske 87 øvrige 13


Tak for nu, Luxembourg og hele Benelux!

Ingen kommentarer: